BRA ATT VETA!

Skovårdstips:

 

Dina skor är både en del av din garderob och en investering, de kan till och med vara en stor investering. Dina skor kan vara det som ensamt lyfter din stil. Eller sänker den helt. Att ett par ovårdade skor kan förstöra vilken utstyrsel som helst är ju väl känt. Så ta varsamt hand om dina skor, dessutom – att ta hand om och vårda sina skor är bra både för miljön och ekonomin. Ett par väl omhändertagna skor håller mycket längre och sparar resurser både av material och energi vid tillverkningen av skorna. Här följer några handfasta råd och tips om hur du smartast och lättast tar hand om dina skor. Och i Kvarnens Sko, Nyckel & Kem's butik hittar du alla de produkter du kan behöva!

 

 
 

NYA SKOR

Dina nyköpta skor är oftast inte impregnerade mot smuts och väta. Ett tips är att putsa med skokräm, fetta in eller impregnera skorna – beroende på vilken typ av sko det är – innan du använder dem första gången. Såvida dina nya skor dessutom bara försedda med lädersula rekommenderar vi att du låter oss lägga på en gummisula, lädersulan blir tyvärr förstörd i vårt klimat här i Norden. Om du börjar med dessa tips så håller dina nya dyrgripar mycket längre.  

 

IMPREGNERING

Helt vattentäta skor finns inte, förutom gummistövlar. Det finns däremot material som är mer eller mindre vattenavstötande, som till exempel GoreTex™. Men dessa kan också behöva impregneras och är dina skor av skinn eller mocka är det nästintill nödvändigt att impregnera skorna med impregneringsspray innan du börjar använda dem. Om du sprayar ordentligt i sulkanten och lite lättare sprayduschar över resten av skon har du störst chans att lyckas med att göra dem så vattentäta som det går. Dessutom gör sprayningen det lättare att senare rengöra av dina skor.

 

BYT SKOR OFTA

Bär inte samma skor dag ut och dag in. Man säger att läder andas och det innebär att det finns massor av porer i skinnet som har förmåga att suga upp fukt så dina skor behöver vila mellan varje användning, för att ge dem en chans att bland annat släppa ifrån sig fukten. Om du har två-tre par, då har du möjlighet att alternera mellan dem, och du kommer att förlänga livslängden på alla tre paren.

BEHÅLL FORMEN

För att behålla formen på dina skor när de vilar bör du använda skoblock, sätt i dem direkt du kommer hem. Skoblock i cederträ håller dessutom skorna fräschare och friare från lukt. 

 

BLÖTA SKOR

Torka alltid genomblöta skor i rumstemperatur. Lägg i något för att bevara formen medan de torkar – ordentligt med tidningspapper som suger upp vätan, fungerar bra – men allra bäst är naturligtvis skoblock. När skinn torkar efter att ha varit rejält blött tenderar skinnet att vilja dra ihop sig vilket gör att en sko gärna "kryper ihop" och böjer sig i gångvecket, vilket markant ökar risken för sprickor i ovanlädret. Därför ska man alltid använda skoblock när skorna vilar, för att behålla en snygg form och öka livslängden. Kom ihåg: torka aldrig dina skor över element, i torkskåp, hårtork, värmepistol eller med andra kreativa värmekällor.

SKINNSKOR

Börja med att torka bort ytlig smuts med en borste eller en fuktad trasa, ett enda litet gruskorn kan skära sönder skinner rejält. Om det sedan behövs finns det flera olika produkter för att tvätta bort gamla skokrämrester, där det ofta fastnar smuts med tiden. Först efter det är det dags för putsning; till skinnskor är det bäst att använda skokräm – tänk på att använda rätt nyans på krämen –  övrigt fett eller vax behövs inte. Stryk på ett jämnt och tunt lager. Låt skokrämen torka ett par minuter och putsa sedan skon med en borste eller trasa. För att få upp lite extra glans på skon kan du efterputsa med ett par gamla nylonstrumpbyxor. Använd så kallade produkter av typen "Easy-shine" eller "Quick-shine" sparsamt. De ger snabbt glans, men vårdar inte skorna – kan dock vara bra om man inte har nyputsade skor och är sen till ett möte. Och du; använd alltid skohorn så förstör du inte bakkappan på dina skor.

 

GROVA SKINNSKOR

Innan du börjar använda dina nya grövre skinnskor, som vandringskängor eller liknande bör du fetta in dem ordentligt, för att skinnet inte ska torka ut och spricka. Använd skovax eller fett, många tror att det är samma sak men vaxet lägger sig på ytan och bildar ett skikt som står emot väta medan fett tränger in på djupet och både mättar och mjukgör skinnet. Det finns flera olika produkter att välja på bland annat vildsvinsfett och minkolja.

MOCKA & NUBUCK

Mocka- och nubuckskor är naturligtvis känsligare för fukt – mocka något mer så än nubuck – så är det spöregn ute låt dem stå kvar hemma. Mocka och nubuck ska inte smörjas med några feta skokrämer, så man putsar inte skor i dessa material på samma sätt som man gör med skinnskor. Man kan dock hålla dem snygga genom att borsta dem försiktigt med mockaborste och spraya med en impregneringsspray, gärna pigmenterad. Om du har fått fläckar på mocka tar du bäst bort dem med ett rengöringsgummiblock, eller så kallad mockaborste. 

MYCKET SMUTS & LERa

Om dina finskor varit med om något traumatiskt som till exempel lerpölar så låt dem torka med leran och smutsen på. Det är lättare att försiktigt pilla bort den grova smutsen när det torkat, sedan borstar du bort löst material. Använd en lätt fuktad trasa för att få bort det sista. Torka av helt, och putsa upp/impregnera/fetta in dem beroende på vilken typ av sko det är.

 

SNEAKERVÅRD

Impregnera dina sneakers innan du börjar använda dem. Detta håller vätan stången plus att det blir låttare att sedan rengöra dem. Om de blir smutsiga gör rent dem med en mild tvållösning. En gammal tandborste eller liknande brukar fungera mycket bra för att försiktigt skrubba bort fläckar. Efteråt, torka av försiktigt med trasa eller svamp. Om dina vita sneakers blivit lite slitna i färgen och ser lite schabbiga ut så finns det vit täckande skokräm speciellt framtagen för sneakers att använda.

DÅLIG LUKT

Om både du och dina skor lider av fotsvett så finns tre enkla tips; det första är att byta strumpor och skor oftare än du brukar. Använd aldrig samma skor två dagar i rad! Se också stycket BYTA SKOR OFTA. Det andra är att använda en effektiv skodeo, det finns flera olika sorter på marknaden. Det sista tipset är; skaffa skoblock i cederträ. Cederträ tar upp fukt och lukt effektivt!

 

ALDRIG SKOR I TVÄTTMASKIN!

Trots att det ofta ger ett par bländande vita träningsskor så är det här ett säkert sätt att med råge korta ner livslängden på sina skor. Det som vanligtvis händer är att det kryper ner vatten i sömmar och dylikt som inte riktigt torkar ur. Det resulterar i sin tur i att gummi och syntetmaterial efter ett tag kan börja ruttna, och då har du mer luktproblem än bara fotsvett. Limfogar kan också spricka. Skor som blivit tvättade i tvättmaskin kan inte reklameras, då leverantörerna i sina skötselråd avråder att tvätta skorna i maskin.

SKOVÅRDSPRODUKTER

Använd rätt skovårdsprodukt till rätt sko. Vi har alla de produkter du behöver för att vårda dina favoriter! Varmt välkommen!